De start was een oud huis dat er charmant uitzag, gelegen in een groene omgeving, te verbouwen.

We hadden zin om ons ouderlijk huis om te bouwen en te restaureren zodat we het konden delen met anderen.

Waarom we ons woning versierde met zo een pittoreske naam? Wel, het is eigenlijk symbolisch:

de kelder, het oude hart van het huis, herbergt behalve een prachtige wijnkelder ook een gemeenschappelijke authentieke broodoven, die dateert van de 18e-19e eeuw.

Ook de katten maakten altijd deel uit van de familie, evenals de vele boeken die intussen een ereplaats hebben ingenomen.

Vandaar komt de naam van de kelder namelijk ‘Chat Pitre’ of in het Nederlands vertaald ‘het Hoofdstuk’. Ons huis was van oorsprong trouwens een kleine boerderij.

 

Het appartement was oorspronkelijk een hooizolder, daarom ook dat we hem zo gedoopt hebben als zijnde de Hooizolder, terwijl de bed en breakfast gevestigd zijn in de schuur, vandaar zijn naam.

 

Een beetje geschiedenis…

 

Onze broodoven: een verstopte schat achterin de kelder die dateert van de 19e eeuw. Hij is voorzien van een grote ‘muil’ waarin het eten werd klaargemaakt en van een holte waarin het gereedschap werd bewaard. Een kleine ruimte was voorzien om de takjes in brand te steken zodat de oven kon opwarmen. De oven diende om het dagelijks brood te bakken alsook taarten (doreyes). Ook droogde men hier de peren en de pruimen in. Na het koken zorgde de warmte van de oven, er voor om de bereiding van de conserven in bokalen voorzien van een varkensblaas, te drogen.

 

En ook nog een oud goed…

 

Onze             : een ongebruikelijk erfgoed in renovatie, is voorzien voor volgend jaar.

 

 

Caroline Osipoff et Michel Dujardin

” La Cave au Chat’pitre”

Rue Lambert Delava 9

4530 Vaux-Borset (Villers-le-Bouillet)

fixe 019 567054  // Mme 0476 799900  // Mr 0475 320872

contactez-nous